In Excel


Als u de procentuele verandering in Excel wilt berekenen, kunt u dit doen met een eenvoudige Excel-formule. Over het algemeen, als u twee getallen hebt, a en b, wordt de procentuele verandering van a naar b gegeven door de formule:

procentuele verandering = (b – a) / a

Als uw inkomsten bijvoorbeeld in februari $ 1.250 en in februari $ 1.750 zijn, kan de procentuele wijziging in februari ten opzichte van januari in Excel worden berekend door de volgende formule in een cel in uw spreadsheet te typen:

= (1750 – 1250) / 1250

Dit levert het resultaat 0,4 of + 40% op

Zoals bij elke Excel-formule, kan de procentuele wijzigingsberekening waarden gebruiken die zijn opgeslagen in uw spreadspeed in plaats van werkelijke getallen. Dit wordt getoond in het onderstaande spreadsheet.

Formule:

A B
1 januari Winst: $ 12.500
2 feb. Inkomsten: $ 17.500
3% verandering: = (B2 – B1) / B1
Resultaat:

A B
1 januari Winst: $ 12.500
2 feb. Inkomsten: $ 17.500
3% verandering: 40,0%

Houd er rekening mee dat het resultaat in cel B3 van het bovenstaande spreadsheet standaard wordt weergegeven als het decimaal 0,4. Daarom moet u, als u het resultaat in cel B3 als een percentage van 40% wilt weergeven, percentage opmaak toepassen op deze cel.

Hoe cellen op te maken als percentages

De eenvoudigste manier om cellen in te delen als percentages, is door de cel (len) te selecteren om te formatteren en vervolgens de percentageknop te selecteren uit de groep ‘Nummer’ op het tabblad Start van het Excel-lint (zie hieronder):

Excel-formaat cellen als percentage knop en Dialoogvenster Launcher
Hierbij wordt de standaardopmaakstijl voor uw computersysteem gebruikt die precies dat is wat u nodig hebt.

Als u echter het aantal weergegeven decimalen wilt wijzigen, kunt u dit doen via het dialoogvenster ‘Cellen opmaken’. Dit dialoogvenster wordt geopend door op het dialoogvenster van de startknop te klikken (weergegeven in de bovenstaande afbeelding).

Excel-formaat Cellen Dialoogvenster Percentage Optie
In het dialoogvenster ‘Cellen opmaken’:

Selecteer in de lijst ‘Categorie’ aan de linkerkant van het dialoogvenster het percentage.
De decimale plaatsen: optie verschijnt in het dialoogvenster. Gebruik dit om het aantal decimalen te specificeren dat u wilt weergeven.
Klik OK.


[Totaal: 2    Gemiddelde: 1.5/5]