Hoeveel procent rente betaal ik over mijn creditcard?


De voordelen van een creditcard zijn eindeloos. Niet zo gek dat veel mensen er een hebben. Sommige mensen gebruiken een creditcard als dagelijks betaalmiddel, maar velen van ons hebben een creditcard als ‘just in case’ oplossing. Hoe je ook van plan bent om een creditcard te gebruiken ze zijn niet gratis.

 

Creditcards kosten geld.

Een kredietkaart waarmee je altijd toegang hebt tot een extra bedrag is super handig. Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarin het hebben van toegang tot extra geld een ideale uitkomst biedt. Daarnaast bieden de kaarten ook voordelen zoals dat al je aankopen verzekerd zijn en je makkelijk een betaling ongedaan kunt maken wanneer er sprake is van fraude of er niet geleverd wordt.

Deze voordelen zijn natuurlijk niet gratis. Kredietkaarten zoals Mastercard en de Visa world card kosten geld. Naast de jaarlijkse bijdrage die je vaak het eerste jaar gratis krijgt is er ook de rente die je moet betalen.

Gelukkig kun je ook rente krijgen en werkt een creditcard rekening net zoals een bankrekening. Wanneer je een positief saldo hebt, dan krijg je namelijk rente. Wanneer dit negatief is dan betaal je rente.

Wanneer betaal je hoeveel procent rente over je creditcard?

De meeste creditcard maatschappijen hanteren een termijn van 21 dagen. Heb je binnen deze termijn je saldo niet aangevuld, dan ga je rente betalen. Hoeveel rente je betaald is afhankelijk van de kaart die je gebruikt. Maar bij Visa is dit zomaar 14% rente over het openstaande bedrag.

Hoe werkt dit? Stel je hebt een Visa kaart met een opname limiet van € 2500,-. Je gebruikt de kaart om bijvoorbeeld een hotelkamer te boeken en betalen. Stel deze kost € 200,-. Zodra je dit betaald hebt, gaan de 21 dagen in. Indien je binnen deze 21 dagen na de aankoop het bedrag van € 200,- weer hebt aangevuld door een storting te doen. Dan is er niets aan de hand en betaal je geen rente.

Na deze 21 dagen ga je rente betalen over het openstaande bedrag wat 14% op jaarbasis is. Wees daarom gewaarschuwd en vul je openstaande saldo altijd zo snel mogelijk weer aan.

Wanneer verdien je rente met je creditcard?

Een creditcard werkt ongeveer net zoals een bankrekening en kun je altijd geld storten. Afhankelijk van bij welke creditcardmaatschappij je zit. Kun je al rente krijgen zodra je een positief saldo van € 500,- hebt. Helaas is dit niet dezelfde rente als bij een negatief saldo. Maar krijg je bij een positief saldo 0,15 procent per jaar. Niet echt veel, maar beter dan niets.

Of het slim is om een positief saldo te hebben op je creditcardrekening. Is iets wat je moet uitzoeken. Ook banken geven tegenwoordig niet veel rente meer op je spaargeld en moet je dus afvragen waar je het beste je spaargeld kunt parkeren en of je dit niet beter kunt beleggen. Onthoudt wel dat beleggen risico’s met zich meebrengt en je je inleg makkelijk kunt kwijtraken wanneer je niet weet wat je doet.

Welke kosten zijn er nog meer verbonden aan een creditcard?

Naast de rente die je betaald bij een negatief saldo. Is er nog de jaarlijkse bijdrage. Deze varieert per creditcardmaatschappij en per kaart binnen een maatschappij. Elke creditcard aanbieder heeft meerdere kaarten met verschillende functies en limieten. Afhankelijk van deze variabelen is weer de jaarbijdrage.

Veel maatschappijen bieden allerlei interessante aanbiedingen zoals cadeau’s, het eerste jaar gratis en soms zelfs wel € 50,- saldo op je kaart. Bij credit-cardaanvragen kun je een compleet overzicht van alle aanbiedingen en voordelen zien van elke creditcard.

 

Eerst kijken, dan aanvragen.

Kijk eerst rustig rond voor je een creditcard aanvraagt. Er zijn veel verschillen tussen de kaarten. Enkele tips die we je mee kunnen geven zijn: Denk goed na waarom je een creditcard gaat aanvragen. Wat is je doel met een kaart. Op basis hiervan kun je kijken welke het beste bij je past. Ga je de kaart niet vaak gebruiken, kies dan voor een goedkopere kaart met een beperkt limiet. Wil je liever een kaart voor zakelijk gebruik, kijk dan naar het aanbod zakelijke creditcards.

Wat de reden ook is, het hebben van een creditcard brengt veel voordelen en zekerheid met zich mee. Zo heb je altijd een x bedrag ter beschikking dat je kunt gebruiken in geval van nood. Of wanneer er bijvoorbeeld geen andere betaalopties zijn. Zo accepteren veel hotels alleen boekingen wanneer er met een creditcard wordt betaald.

 


[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]